Banditi u mreži – Internet detektivi 1 : Majkl Kolman

0
(0)

Banditi u mreži - Internet detektivi 1 : Majkl Kolman

Majkl Kolman

Majkl Kolman (1946–) vrlo je plodan autor: iako je počeo da piše tek sa četrdeset pet godina, napisao je više od stotinu knjiga za decu i mlade. Njegovi serijali o fudbalu doneli su mu bezbroj obožavalaca širom sveta, a knjige poput Bolidovog rata (Weirdo’s War, kandidat za Karnegijevu medalju) i Samo pravo! (Going straight) ugledne nagrade.
Kolman je odrastao u predgrađu Londona, Barkingu, poznatom po zelenim površinama i brojnim sportskim terenima. Sport je bio i ostao njegova velika ljubav: trenirao je atletiku, fudbal, kriket. Igrao se zamišljajući da učestvuje na olimpijadi, u finalu fudbalskog kupa i drugim velikim takmičenjima, a nekoliko puta je zaista i pobeđivao na školskim takmičenjima u atletici, pa i nije neobično što je sport često tema njegovih knjiga. „Želeo sam da prenesem čitaocima delić magije koju sam osećao igrajući fudbal pričama o istoriji ove igre i njenim velikanima koje sam upoznao tokom godina“, rekao je povodom serijala Prljave fudbalske igre (Foul Footbal). U knjigama iz serijala o juniorskom fudbalskom klubu FK Anđeli (Angels FC), Kolman se pozabavio, pre svega, zabavnom stranom ove igre kada je srcem igraju deca koja još ne znaju ni da izgovore reč cinizam. Po njegovom mišljenju, sport je ne samo zdrav i zabavan već i važan u procesu odrastanja i socijalizacije. Taj stav je došao do izražaja u nagrađivanoj knjizi (Going Straight). Sport je veoma važan, smatra Kolman: „Bavljenje sportom, bilo kojim, tera čoveka da se pridržava pravila, da savlada prepreke, da bude istrajan, da radi na sebi i napreduje i, opšte uzev, razvija najviše što može svaku svoju sposobnost. Drugim rečima, sport nas uči životu. Zbog toga sam, pored mnogo duhovitih priča o sportu koje sam napisao, želeo da napišem i jednu ozbiljnu.”
Kad je konačno odustao od profesionalne fudbalske karijere, Kolman je diplomirao matematiku. Kako je čitavog života radio i oprobao se u različitim zanimanjima – od kelnera, agenta za nekretnine, programera i konsultanta za softver, humanitarnog radnika do univerzitetskog profesora – Kolman je stekao bogato iskustvo koje mu je odlično poslužilo kao romanopiscu. U svim njegovim knjigama nailazimo na ubedljive životne situacije i živopisne likove. Prikazuje ih realistično, bez ulepšavanja, ali sa saosećanjem i razumevanjem.
Knjige je, kaže, počeo da piše sasvim slučajno: „Nisam uopšte nameravao da postanem pisac. Držao sam predavanja iz oblasti kompjutera na univerzitetu i prva knjiga koju sam napisao bila je dosadna knjiga o kompjuterima. Da bih je učinio manje dosadnom, ubacio sam neke šaljive delove. Na kraju sam rešio da napišem još neke knjige u kojima će biti manje reči o kompjuterima a više šaljivih delova. Posle mnogo neuspelih pokušaja, shvatio sam da mladi više uživaju u šalama nego odrasli, i odlučio sam da pišem za decu i mlade.” Tako je nastao jedan od prvih Kolmanovih književnih uspeha – serijal Internet detektivi…
Koga zanima šta je sve Majkl Kolman napisao, nek poseti njegov sajt: www.michael-coleman.com

2004; Broširani povez; latinica; 19 cm; 106 str.; 86-7720-005-3;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.