Đačko srce : Desanka Maksimović

Đačko srce : Desanka Maksimović

Desanka MaksimovićDesanka-MaksimovicDesanka Maksimović rođena je davne 1898. godine u Rabrovici, kod Valjeva. Otac Mihajlo bio je učitelj rabrovičke osnovne škole, a majka Draginja ćerka brankovačkog sveštenika. Osnovnu školu završila je u Brankovini. U Valjevu je završila gimnaziju, a Prvi svetski rat prekinuo je školovanje. Godine 1919. maturirala je u valjevskoj gimnaziji. Posle mature upisuje studije uporedne književnosti, opšte istorije i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
U Beogradu 1920. godine počinje da izlazi književno- politički časopis "Misao". Početkom godine urednici, Sima Pandurović i Velimir Živojinović, objavljuju prvu Desankinu pesmu "Jedna smrt i pitanje". Kasnije je Desanka postala stalni saradnik časopisa. Mnogi su još tada Desanku smatrali pesnikom ljubavi, mladosti i vedrine, pesnikom zemaljskih lepota i plodova. Sva dela napisana su joj toplo i iskreno, neposredno i osećajno. Prva zbirka pesama u Srpskom književnom glasniku izlazi joj 1921. godine .
Studije privodi kraju 1922. godine i prihvata se rada u privatnoj gimnaziji u Obrenovcu. Na Filozofskom fakultetu diplomirala je 1923. i postavljena je za suplenta u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Uporedo se bavi pisanjem i saradnik je "Venca", "Ženskog pokreta", "Raskrsnice" i "Srpskog književnog glasnika". Njena prva knjiga pesama "Pesme" objavljena je krajem septembra 1924. godine.
Te godine izabrana je i za pitomicu francuskog Ministarstva inostranih poslova i krajem oktobra otputovala je u Pariz. U jesen 1925. se vraća iz Pariza i postaje profesor Prve ženske gimnazije u Beogradu. Srpska književna zadruga 1931. godine objavljuje njenu prvu knjigu pripovedaka "Ludilo srca".
Godine 1933. upoznaje Sergeja Slastikova, glumca i pesnika, i udaje se za njega. Čitav život je posvetila pisanju i radu sa decom.
Godine 1965. postala je redovni član SANU. Njene pesme i proza prevedene su na brojne jezike. Objavila je oko 50 knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, a poznatije su " Vrt detinjstva" , "Zeleni vitez" , "Gozba na livadi" , "Zarobljenik snova" , a vrhunac njenog stvaralaštva je zbirka "Tražim pomilovanje" .
Slavna pesnikinja preminula je 11. februara 1993. godine u svome domu, u Ulici srpskih vladara 23. Sahranjena je u Brankovini.

2. izdanje, 2017; Tvrd povez; ćirilica; 18 cm; 131 str.; 978-86-7609-602-2;