Deca Hurinova : Džon Ronald Rejel Tolkin

0
(0)

Deca Hurinova : Džon Ronald Rejel Tolkin

Džon Ronald Rejel TolkinDzon-Ronald-Rejel-TolkinDžon Ronald Rejl Tolkinrođen je 1892. godine kao prvodete Artura i Mejbl Tolkin uBlumfontejnu u Južnoj Africi.Tolkinovi su po očevoj liniji došliu Englesku iz Nemačke.Nekoliko godina pre Džonovogrođenja njegovi su roditelji upotrazi za boljom zaradom stigli utadašnju bursku republiku Oranje.Iz njegovog afričkog detinjstvaspominje se da ga je jednom prilikom ujeo gušter tarantula,a drugom prilikom ukrao jedan crnac koji ga jeposle nekoliko dana vratio. Sa tri godine majka ga dovodiu Englesku, u Birmingem, i za vreme njihovog boravkaRonaldu umire otac u Južnoj Africi.
Do jednostavnog pisanog stila u proznim delimaTolkin će doći kroz večernja pričanja sinovima. Morao jeda uspavljuje Džona kome je trebalo dugo vremena da bizaspao, te je iz jednostavne pričice za laku noć nastalojedno kapitalno delo. Prema pričanju samog autora, prvarečenica romana Hobit ili Tamo i natrag nastala jejednog popodneva dok je pregledao ispitne listove svojihstudenata. Jedan od studenata ostavio je svoj list praznim.Na tom listu Tolkin je ispisao: “U jednoj rupi nazemlji živeo je Hobit.” – prvu rečenicu svog budućegromana, ne znajući zapravo ni sam šta započinje. To jebilo verovatno 1930. ili 1931. godine. Dve godine kasnijepisac nije otišao dalje od prve rečenice i Trorovemape. Zatim počinje da popunjava roman i 1936. godineodnosi ga izdavaču. Hobit ili Tamo i natrag izlazisledeće godine.
U početku je Tolkin strepeo od toga šta će Oksfordskiuniverzitet reći na to što se ime jednog njihovog profesorapojavljuje na koricama jedne “neozbiljne” knjige.Oksford, međutim, knjigu nije ni primetio. Zapazila ju jezato kritika. Odmah su došle pohvale, upoređenja saLuisom Kerolom, stavljanje u sam vrh literature za decu.Izdavač odmah traži produžetak romana. Tolkin prihvata.On piše sledeći roman Gospodar prstenova još od1937. godine. Završava ga u jesen 1949. godine. Zbogposleratnih nevolja sa hartijom, prva i druga knjiga -Družina Prstena i Dve kule – izlaze tek 1954. godine, asledeće godine i treći deo, Povratak kralja. Knjiga dobijapozitivne kritike.
Oksford ga je 1972. godine izabrao za počasnog doktoranauka – ne zbog njegovih književnih dela, već zbognjegovog doprinosa nauci o književnosti. Umro je 1973.godine u Bornmutu.

pročitaj deo knjige pročitaj deo knjige
2. izdanje, 2010; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 304 str.; 978-86-7710-198-5;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.