Бесплатне PDF књиге

Dnevnik o Čarnojeviću : Miloš Crnjanski

0
(0)

Dnevnik o Čarnojeviću : Miloš Crnjanski

Miloš CrnjanskiRođen je 26. oktobra 1893. godine u Čongradu, malom mađarskom gradu, u porodici siromašnog notara. Učio je gimnaziju kod katoličkih fratara u Temišvaru. Dalje školovanje nastavio je u Beču. Godine 1914. vraća se u zemlju. Odlazi u Novi Sad, ali tamo biva uhapšen, a zatin mobilisan. Prebolevši azijsku koleru, upućen je na klanicu u Galiciji. Nakon lečenja u Krakovu, radio je u manastirskoj bolnici u Beču, a zatim kao telefonista u Segedinu.
Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Pariz odlazi 1920. godine i tamo nastavlja studije. Nakon susreta sa Ivom Andrićem u Rimu, on se 1921. godine opet vraća u zemlju i dolazi u Beograd. U glavnom gradu se venčava sa poznatom beogradskom lepoticom, Vidom Ružić.
Početak Drugog svetskog rata zatekao ga je u Italiji, na mestu diplomate. Odatle je otišao u London gde je živeo od 1941. do 1965. godine, u blizini Hajd parka. Posle 25 godina provedenih u Londonu, vraća se u Beograd. Na zidu kuće u kojoj je živeo u Londonu postavljena je i spomen- ploča.Veliki srpski književnik umro je u Beogradu 1977. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.
Za Crnjanskog su mnogi književni kritičari rekli da je najveći pisac koji je ikada pisao na srpskom jeziku. Pisao je pesme, poeme, romane, a neki od poznatijih su: "Lirike Itake","Dnevnik o Čarnojevićima", "Pisma iz Pariza", "Antologija kineske hrane", "Pjesme starog Japana","Seobe","Knjiga o Nemačkoj", "Knjiga o Mikelanđelu","Roman o Londonu","Kap španske krvi","Stražilovo" i mnoge druge.

2019; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 191 str.; 978-86-10-03117-1;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.

Exit mobile version