Duhovni život : Šri Činmoj

0
(0)

Duhovni život : Šri Činmoj

Šri ČinmojSri-CinmojŠri Činmoj je rođen 1931. godine u Istočnom Bengalu, u Indiji. On je jedan od najplodnijih pisaca na engleskom jeziku. Za života, autorizovao je preko 1550 objavljenih knjiga. Smisao njegovih književnih dela je u tome da upute čitaoce u njihovo putovanje ka otkrivanju sebe i ka sreći, da razjasne bezvremena učenja duhovne nauke i da zacrtaju jasnu viziju za postizanje harmonije sveta u naše doba.
Šri Činmoj se 1964. godine preselio u Njujork, u kome je živeo do 11. oktobra 2007. kada je u svom skromnom domu napustio svoj zemaljski oblik. Njegova prva knjiga pod nazivom „Meditation: Food for the Soul“ objavljena je 1970. godine. Mnoge Šri Činmojeve knjige proistekle su iz njegovih javnih govora koji su kasnije prevedeni u pismenu formu. Ovi govori obuhvataju predavanja sa turneja na univerzitetima, svečane besede održane u sedištu Ujedinjenih nacija, kao i brojne zbirke pitanja i odgovora sa njegovim učenicima i članovima publike.
Šri Činmoj je, kao duhovni učitelj, suočen sa paradoksom upotrebe književnog izraza radi otkrivanja „neizrecivog,“ pošto Vrhovna Istina leži daleko van domašaja reči i koncepata. I pored toga, pero i jezik poseduju neospornu moć da nadahnu, da uznesu i da uklone veo. Šri Činmoj naglašava da ostvarenje istine dolazi tek kada se prevaziđu mentalna ograničenja. Međutim, kada se umu predoče uzvišeni ideali, on postaje sposoban da podigne svoj pogled van domena svakidašnjeg. Da bismo od Šri Činmojevih knjiga dobili najviše, autor nam preporučuje da ih čitamo ’srcem’ kako bi se naša intuicija, osećanje i unutrašnja vizija takođe probudili i odreagovali.
Šri Činmoj naglašava da se um ne može prosvetliti samo posredstvom knjiga. U meditaciji, na primer, Šri Činmoj najradije podučava putem tišine, jer se suptilna učenja o duhovnosti najdelotvornije prenose u tihom mirovanju uma.
Poezija je Šri Činmojev najdraži medijum duhovnog književnog stila. Kako bi se on izrazio:
„Ja uvek kažem da prozu piše čovek, ali da poeziju piše Bog u čoveku i kroz čoveka.“
„Da bi napisao pesmu, pesnik mora da se prenese u domen Muze i da se zaboravi u njemu. On mora da bude kao plamen koji sagoreva sve osim samog sebe.“
Šri Činmojev opus takođe obuhvata i mnoštvo priča i drama koje nude pouke o životu. One se često baziraju na tradicionalnim narodnim bajkama, a mnoge drame govore i o slavnim spiritualnim figurama.

2007; Broširani povez; latinica; 21 cm; 69 str.; 978-86-84347-35-2;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.