Hologram za kralja : Dejv Egers

Hologram za kralja : Dejv Egers

Dejv EgersDejv-EgersDejv Egers (Dave Eggers, 1970) je jedna od ključnih ličnosti savremene američke književnosti. Na književnoj sceni pojavio se remek delom “Potresno delo zapanjujuće genijalnosti”, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto bestseler liste časopisa The New York Times. Time magazin ga je proglasio knjigom godine, bio je nominovan za Pulicerovu nagradu, a nedavno je uvršten i na listu najboljih romana prve decenije 21. veka.
Za svoja kasnija dela (What is What, Zeitoun) nagrađen je brojnim priznanjima (American Book Award, Dayton Literary Peace Prize, LA Times Book Award, Northern California Book Award, the Robert F. Kennedy Distinguished Honor), a uspešno se okušao i kao scenarista (Away We Go, Where the Wild Things Are). Njegov poslednji roman A Hologram for the King objavljen je sredinom 2012. godine.
Osim pisanjem Egers se bavi izdavaštvom, osnivač je nezavisne izdavačke kuće McSweeney’s, stoji iza kultnog magazina The Believer, a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju 826 Valencia koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar. Živi u San Francisku sa suprugom, poznatom književnicom Vendelom Vidom i dvoje dece.

2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 275 str.; 978-86-88335-57-7;