Krv vilenjaka – Saga o vešcu 3 : Andžej Sapkovski

Krv vilenjaka - Saga o vešcu 3 : Andžej Sapkovski

Andžej Sapkovski

Andžej Sapkovski (1948) rođen je u Lođu u Poljskoj. Poznat je pisac epske fantastike, ne samo u Poljskoj, gde ima status nacionalnog heroja, već i širom sveta. Najpoznatije njegovo delo je serijal Saga o vešcu.Studirao je ekonomiju i, pre nego što se u potpunosti okrenuo pisanju, radio je kao predstavnik jedne inostrane trgovačke firme, ali i kao književni prevodilac.
Sapkovski je napisao seriju priča o vešcu Geraltu iz Rivije, zapravo dve zbirke kratkih priča i pet romana, zahvaljujući kojima je u svojoj rodnoj Poljskoj čitaniji nego Stiven King ili Majkl Krikton. Pet puta je dobio najveću poljsku nagradu Zajdel za prozu iz oblasti fantastike, a osvojio je i špansku Ignotus nagradu za najbolju antologiju i najbolju kratku priču stranog autora iz žanra naučne i epske fantastike. Godine 1997, dobio je poljsku Politikas pasport nagradu, koja se svake godine dodeljuje umetnicima za koje se smatra da će postići međunarodni uspeh. Krv vilenjaka je prvi roman iz Sage o vešcu, koji je postao svetski bestseler. Nagrađen je Januš A. Zajdel nagradom 1994, a 2009 joj je dodeljena britanska Dejvid Gemel Ledžend nagrada.
Andžeja Sapkovskog mnogi smatraju najvećim fenomenom epske fantastike nakon Tolkina, između ostalog i zbog toga što je uveo novine u sam žanr, spojivši fikciju i stvarnost i koristeći mitologiju slovenskih naroda.Knjige Andžeja Sapkovskog su prevedene na petnaest jezika.
Na osnovu Sage o vešcu osmišljena je popularna kompjuterska igrica The Witcher.

pročitaj deo knjige pročitaj deo knjige
3. izdanje, 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 335 str.; 978-86-7702-432-1;