Бесплатне PDF књиге

Metafore i alegorije : Mihailo Petrović Alas

0
(0)

Metafore i alegorije : Mihailo Petrović Alas

Mihailo Petrović Alas

Mihailo Petrović, naš najčuveniji matematičar, mnogo je poznatiji pod nadimkom Mika Alas koji je stekao zbog svoje ribolovačke strasti. Rođen je 1868. godine u Beogradu. Pre nego što je upisao prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta u Beogradu, završio je Prvu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je 1889. godine, a potom odlazi u Pariz, gde 1891. diplomira na odseku za matematiku, a dve godine kasnije i na odseku za fiziku.
Proglašen je najboljim studentom generacije, a doktorsku disertaciju iz oblasti diferencijalnih jednačina na Sorboni odbranio je 1894. Iste godine postao je profesor matematike na Velikoj školi, a 1897. postaje član Srpske kraljevske akademije i Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti.
Uporedo sa naučnom karijerom, Petrović se bavi i ribarstvom. Od 1882. godine je alaski šegrt, 1888. postaje kalfa, a 1895. polaže ispit za ribarskog majstora. Jedan je od autora Zakona o slatkovodnom ribolovu iz 1898. godine, dobija zlatnu medalju 1911. u Torinu za ribolovačke eksponate, a 1912. ulovio je alaski rekord – soma od 120 kilograma.
Mika Alas je bio neobična ličnost, jedna od legendi tadašnjeg Beograda, a to potvrđuje i činjenica da je svirao po kafanama u orkestru koji se zvao "Suz".
Svoju neobičnost dokazivao je i naučnim radovima. Za pronalazak hidrointegratora, preteče računara, dobio je zlatnu medalju 1900. godine na izložbi u Parizu. Autor je i knjige "Metafore i alegorije", u kojoj daje matematičku teoriju poezije. Učestvovao je u balkanskim i u Prvom svetskom ratu kao oficir. Autor je kriptografskog sistema koji je u našoj vojsci korišćen sve do Drugog svetskog rata. Umro je 1943. godine u Beogradu.

2018; Tvrd povez; ćirilica; 19 cm; 196 str.; 978-86-379-1379-5;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.

Exit mobile version