Neke ljubavi : Vinko Moderndorfer

Neke ljubavi : Vinko Moderndorfer

Vinko ModerndorferVinko-ModerndorferVinko Moderndorfer rođen je 1958. u Celju. Ovaj svestrani umetnik plodovit je kao Vudi Alen. Vinko je pozorišni i filmski režiser, romanopisac, pesnik i scenarista a ujedno je i dobitnik mnogih nagrada za svoja dela. Počeo je da režira u eksperimentalnom pozorištu Glej, a sada sarađuje s različitim pozorištima gde je, do danas, režirao preko sto pozorišnih i operskih predstava.
U književnom obliku objavio je više od šezdeset dela proze, poezije, dramatike i esejistike. Za svoja dela primio je brojne nagrade, među njima i nagradu Prešernovog fonda i Župančičevu nagradu; dobio je čašu besmrtnosti za poeziju 2009. godine, 2010., 2012 Grumovu nagradu i 2013. Plavu pticu. Godine 2003. Snimio je filmove prema svojim romanima Predgrađe (Predmestje) i Pokrajina br. 2 (Pokrajina št. 2) koji su na međunarodnim festivalima primili mnoge nagrade.
Vinko kaže da stvaranje ne vidi kao inspiraciju, već kao rezultat razmišljanja, napornog rada i kritičkog odnosa prema svetu. Istovremeno ima i jaku želju za pripovedanjem priča. Njih vidi svuda. Doživeo je različite krize; kreativnu, na sreću, još uvek nije.

2003; latinica; 21 cm; 225 str.; 86-7284-063-1;