Njegoš i muzika : Branka Radović

Njegoš i muzika : Branka Radović

05.03.03 Pobjeda NOVE KNJIGEI pored interesovanja uzih strucnih krugova u Crnoj Gori, Srbiji i bivsim jugoslovenskim republikama za muzicku obradu poezije i proze Petra II Petrovica NJegosa (koje traje vec vise od jednog vijeka, bez znakova opadanja, naprotiv) tema "NJegos i muzika" donedavno nije bila, u mjeri u kojoj to zasluzuje, dovoljno obradjivana. "U njegovim djelima, posebno u onim najvecim: Gorskom vijencu, Luci mikrokozmi i Laznom caru Scepanu Malom, prisustvo muzike je bilo veliko-bilo u pomenima o narodnom pjevanju i sviranju, bilo u strukturiranju pojedinih djelova pjesnickog teksta na nacin izgradnje forme u jednoj muzickoj kompoziciji. Visoko mjesto muzike u NJegosevom zivotu i djelima do sada nije posebno izucavano, dok su dodiri sa ostalim umjetnostima istrazivani u radovima brojnih naucnika i istrazivaca" pise u predgovoru prvog poglavlja naslovljenog "NJegos i muzika" istoimene knjige ciji je autor Branka Radovic (recenzenti prof. dr Vaso Milincevic i akademik Vlastimir Pericic, izdavaci Zavod za uzbenike i nastavna sredstva – Beograd i udruzenje kompozitora Crne Gore).
Knjiga je podijeljena u tri cjeline: NJegos i muzika (Muzika u NJegosevom zivotu, Muzika u ranim djelima i pjesmama, Muzika u Gorskom vijencu, Muzika u u Luci mikrokozmi, Lazni car Sepan Mali kao dramski komad prozet muzikom), NJegos u muzici (Crna Gora-XIX vijek i prva decenija XX vijeka, Drugi period-romantizam, Srpska moderna, Ratno i poratno doba, Djela iz 1951. godine, Odnos kompozitora naseg doba prema NJegosu, Savremeni crnogorski kompozitori o NJegosu), Zanrovska raznolikost djela inspirisanih NJegosevim tekstovima i Prilozi (spisak kompozitora NJegosevih djela, Kompozicije inspirisane NJegosem razvrstane po zanrovima, Male vokalne forme, Ostale male vokalne forme, Vece vokalne forme, Vokalno-instrumentalne forme, Instrumentalna muzika, Kamerna muzika, Scenska muzika, Kompozicije inspirisane NJegosevim tekstovima: Gorski vijenac, Luca mikrokozma, Scepan mali, Testament, Rjecnik zvukovnih i muzickih termina iz NJegosevih djela…)
– Sam naslov rukopisa "NJegos i muzika", istice prof. dr Vaso Milicevic, ukazuje na to da je rijec o studiji interdisciplinarnog karaktera. To se, logicno, potvrdilo u obradi, u kojoj se prozimaju istorijsko-biografski, knjizevno-analiticki, muzikolosko-analiticki i etno-muzikoloski aspekti. Siroko prethodno muzikolosko i filolosko obrazovanje autorke omogucilo joj je ovakav kompleksan pristup i sigurno kretanje u navedenim oblastima. Medjutim, osnovno teziste u monografiji usredsredjeno je na analiticko-muzicku problematiku.
– U cjelini uzev, smatramo da je Branka Radovic ovim radom obavila jedan znacajan i pionirski posao na, do sada neobradjenom ili tek neznatnim dijelom obradjenom, polju, ukazavsi na malo poznate ili malo vrednovane, i detaljno proucivsi relevantne, primarne, muzicke izvore, a sve to prezentiravsi na nacin koji bi po svojoj pristupacnosti mogao imati odjeka u siroj, ne samo strucnoj javnosti, zakljucio je akademik Pericic.
N. Saranovic
2001; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 191 str.; 86-17-09203-3;