Noć zlatne leptirice : Tarik Ali

Noć zlatne leptirice : Tarik Ali

Tarik AliTarik-AliMada je u svetu ime Tarika Alija odavno poznato po njegovoj javnoj reči, kod nas je ovaj britanski intelektualac pakistanskog porekla gotovo nepoznat. Pisac, novinar i sineasta, urednik časopisa "New Left Review" Tarik Ali, rođen je u pakistanskom gradu Lahore 1943. godine. U to doba grad je bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a tek 1947 će postati deo Pakistana. Alijevi opozicioni stavovi prema pakistanskoj diktaturi doprineli su da tokom 60-ih godina pronađe stalni egzil u Velikoj Britaniji.
Obrazovanje je stekao na Oksfordskom Univerzitetu, gde je završio studije politike, filozofije, ekonomije i u vreme studija istakao se kao oštar protivnik rata u Vijetnamu. Danas je Ali jedan od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca današnjice, dugogodišnji politički aktivista, koga kada je reč o radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize, često pominju uz Noama Čomskog i pokojnog Edvarda Saida.
Tarik Ali važio je šezdesetih godina za ikonu studentskih protesta širom sveta, njegov glas bio je protiv kolonijalne politike, a u njegovu čast Mik Džeger posvetio je pesmu “Street Fighting Man”, a Džonu Lenonu bio je inspiracija za pesmu “Power to the People”. Ali je pripadao posleratnoj generaciji mladih ljudi koja je sanjala da izgradi bolji svet. Sredinom šezdesetih Ali je radio za Mirovnu fondaciju »Bertrand Rasel«. Svedoci tog doba pamte njegove tekstove iz Kambodže, Severnog Vijetnama, Bolivije, Palestine. 1968 predvodio je studente u Londonu – trideset godina kasnije o tome će i napisati knjigu "1968: Marching In The Streets".
"U senci nara" je prva knjiga njegovog "Islamskog kvinteta".

pročitaj deo knjige pročitaj deo knjige
2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 362 str.; 978-86-521-0428-4;