Očigledna nastava : Klod Simon

0
(0)

Očigledna nastava : Klod Simon

Klod SimonKlod-SimonKlod Simon je rođen na Madagaskaru 1913. godine.
Nekoliko godina je studirao slikarstvo i pošto je shvatio da nikada neće biti slikar, posvetio se pisanju. Rat ga je prekinuo. Bio je svedok rasula francuske vojske i jedva je izbegao uništenje svoga eskadrona.Prema vlastitom priznanju njegove prve knjige nisu bile tako dobre, mada specijalisti u njima traže premise njegovih glavnih dela. Sredinom pedesetih godina, u punom sartrovskom periodu, jedan od njegovih rukopisa dolazi u ruke Alena Rob-Grijea, tada autora dva romana koji su podelili kritiku i literarnog savetnika u izdavačkoj kući Minuit. Od tada do danas ova izdavačka kuća eksluzivno je objavila skoro sva dela Kloda Simona.
Sa Rob-Grijeom, Roberom Penžeom, Žanom Rikarduom i Klodom Olivijeom, formirao je neku vrstu literarne grupe koja je nazvana Novi Roman. Odmah su im se pridružili Mišel Bitor i Margerit Diras, kao i nekoliko drugih manje poznatih pisaca. Ali ova grupa nije imala ništa slično sa nekakvom školom, pa su se ovi autori sastali samo nekoliko puta i napravili nekoliko vrlo različitih tekstova. Pre bi se moglo reći da su bili saglasni u pogledu onoga što nisu hteli da čine!
Rob-Grije i Rikardu su svakim člankom i delom izazivali skandal. Ali njihove knjige su imale male tiraže i tadašnji novinari književnih rubrika priznaju danas da su ih žestoko napadali iako ih nisu ni čitali. Bila je to borba klanova sa književnom pozadinom. Autori tzv. Novog Romana su ipak dobili nekoliko književnih nagrada Renodo, Medisis, i dr. Tokom sedamdesetih godina ova literarna grupa je prestala da izaziva skandale kada je, kako neki kažu, i sama jednostavno iščezla. Ali Simon, Rob-Grije i Sarot nastavili su da objavljuju vrlo originalna dela. Istovremeno, univerzitetska istraživanja o Novom Romanu su se umnožavala.
KOD SIMON JE DOBIO 1985. GODINE NOBELOVU NAGRADU ZA CELINU SVOG KNJIIŽEVNOG DELA.

1999; Broširani povez; latinica; 21 cm; 91 str.; 86-82499-40-1;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.