Presuda u kamenu : Rut Rendel

Presuda u kamenu : Rut Rendel

Rut RendelRut-RendelRut Rendel je rođena 1930 godine. I majka i otac su joj bili profesori. Otac je potekao iz izrazito siromašne porodice, a majka joj je rođena i odrasla u Kopenhagenu. Po dolasku u Ameriku i uskoro po rođenju svoje ćerke Rut, majka joj je obolela je od multiple skleroze. Rut je posle završetka srednje škole radila kao novinar u lokalnim novinama. Ipak, 1950. godine, sa svojih dvadeset godina, se udala za kolegu novinara Donalda Rendela i sledeće tri godine provela čekajući dete, što se i desilo 1953. kad je dobila sina. Celu deceniju ,zatim, bila je vredna domaćica i žena koja je pisala iz hobija ali nikad ništa nije objavila. Najzad, 1964. njen roman FROM DOON WITH DEATH je objavljen! Lik iz romana, detektiv Veksford, koji radi u malom gradu Kingsmarkamu, je odmah postigao neverovatnu popularnost i proslavio Rut Rendel. Tako je počela njena književna karijera i uspeh.
U privatnom životu Rut se razvela od Donalda, ali se ponovo i udala za njega 1977. i od tada pa sve do njegove smrti živeli su zajedno na imanju blizu Safolka. Do sredine 1990. godine objavila je oko 50 romana i kratkih priča. Njene knjige se mogu podeliti u tri kategorije: one sa inspektorom Veksfordom u glavnoj ulozi,zatim knjige koje se bave parapsihologijom od kojih su najpoznatije knjige JEZERO TAME, PRESUDA U KAMENU, ADAM I EVA I UŠTINI ME i STRAH OD NASLIKANOG ĐAVOLA (objavila Narodna knjiga kod nas) i knjige koje je pisala pod pseudonimom Barbara Vajn. Za taj pseudonim je uzela svoje srednje ime i prezime svoje prabake.
Ono što je najkarakterističnije za romane Rut Rendel je što fantastično opisuje atmosferu engleskih predgradskih, malih mesta. Ona je živela u Čelziju, pa u Hajgejtu i Hampstedu u Kilburnu, Kriklvudu i Ridžint Parku, pa je sva ta mesta i opisivala u svojim knjigama i prenosila duh engleskog sela i njihovih intriga i zločina toliko dobro da je do dan danas zovu jedinom naslednicom Agate Kristi. Svaki dan, inače, ona piše po četri sata i svaki dan jede isto jelo za ručak. Piše ujutru od petnaest do 9 do petnaest do 13, a ručak se sastoji od hleba, sira, salate i voća. Takođe, u njene male rituale spada i šetnja. Za svoje priče i kaže da su kao šetnja i da najbolje zaplete smisli u svojim kilometarskim pešačenjima.
Svake godine objavi dva romana, za koje obavezno osvoji nagrade. Tu se uključuju i nagrade za najprodavanije knjige, nagrada Edgara Alana Poa, nagrada za najboljeg krimi pisca svih vremena i mnoge druge, a knjige su joj prevedene na sve svetske jezike i prodane u milionskim tiražima.
Zato, ne čekajte da vam drugi preporuče Rut Rendel. Uzmite njene romane u ruke i uživajte u brižljivo iznijansiranim likovima, perfektno vođenom radnjom i uvek iznenađujućim raspletom, jednostavno rečeno uživajte u remek delima svremenih britanskih trilera Rut Rendel!

2005; latinica; 22 cm; 173 str.; 86-331-2305-3;