Pretendent na presto – Nove pustolovine vojnika Ivana Čonkina : Vladimir Vojnovič

Pretendent na presto - Nove pustolovine vojnika Ivana Čonkina : Vladimir Vojnovič

Vladimir VojnovičVladimir-VojnovicVladimir Vojnovič rođen je 26. septembra 1932. godine u Staljinabadu (danas Dušanbe). Njegovi daleki preci su doseljenici iz Srbije. Vladimirov otac, novinar, uhapšen je 1938. godine, pa se porodica Vojnovič preselila u Ukrajinu. Za vreme rata, pošto mu je otac odveden na front, Vladimir je s majkom evakuisan u jedno selo na severnom Kavkazu, a kasnije u severnu Rusiju, u okolinu Vologde. Vladimirovo školovanje je neredovno, u česnaestoj godini stiče diplomu stolara, radio je i druge znaatske poslove, pa je čak stekao i diplomu aviomehaničara.
Vojnovič je počeo kao pesnik, ali je pravu slavu stekao 1961. godine svojom prvom prozompovešću Mi ovde živimo. Kasnije objavljuje zapažena prozna dela: Hoću da budem pošten, Razdaljina od pola kilometra, U kupeu spavaćih kola, Dva druga.
Godine 1980. Vojnovič emigrira na Zapad, nastanjuje se u tihom gradiću Štokdorfu, u blizini Minhena.
Od 1974. godine u emigrantskim izdanjima se pojavljuju knjige o vojniku Ivanu Čonkinu: Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina, Preterndent na presto, Nove pustolovine vojnika Ivana Čonkina. Ovim romanima, kao i nedavno objavljenim Moskva 2042. Vladimir Vojnovič je stekao svetsku slavu.

2009; latinica; 21 cm; 360 str.; 978-86-84599-74-4;