Šapat krošnji u ukletoj četvrti : Ahmet Umit

0
(0)

Šapat krošnji u ukletoj četvrti : Ahmet Umit

Ahmet UmitAhmet-UmitAhmet Umit (1960) jedan je od najčuvenijih savremenih turskih pisaca. Objavio je više od 20 romana, a posebno se pročuo kao majstor kriminilastičkog žanra.
Rođen u Gaziantepu, 1978. odlazi u Istanbul na studije i diplomira na Fakultetu za Državnu Administraciju Univerziteta Marmara. U periodu između 1974. i 1989. bio je aktivan član Komunističke partije Turske. Za vreme vlasti vojne hunte, od 1980. do 1990, uzima učešće u zabranjenom pokretu za demokratiju. Sredinom iste decenije ilegalno dve godine boravi u Moskvi, gde pohađa Akademiju Socioloških Nauka.
Svoj književni rad započeo je kratkim pričama, a potom knjigom poezije „Sokagin Zulasi” izdatom 1989. Svoje pesme i priče objavljuje po mnogim književnim časopisima. Prva knjiga kratkih priča „Çiplak Ayakliydi Gece“ izlazi 1992, a roman „Sis ve Gece", 1996, koji kasnije biva ekranizovan, doživljava ogromnu popularnost u Turskoj. To je ujedno i prvi turski triler preveden na neki strani jezik. Umit je napisao i jednu knjigu bajki.
Oslanjajući se na jedinstveno političko i istorijsko nasleđe svoje domovine, Umit sa zadivljućim umećem proniče u psihu svojih likova i kreira uzbudljive priče u kojima se političke intrige prepliću sa punokrvnim kriminalističkim obrascem.

pročitaj deo knjige pročitaj deo knjige
2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 432 str.; 978-86-6457-013-8;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.