Sve što dolazi : Kristali

0
(0)

Sve što dolazi : Kristali

Kristali

Kristali su nastali januara 1993. godine na Novom Beogradu, kada su Zeljko Markus (gitara), Dejan Gvozden (bas i glas), Dejan Kostic (bubnjevi) pozeleli da pokusaju promenu dotadasnje krvne slike beogradskog rokenrola. Ono sto su Kristali nudili leta te nevesele 1993. bio je cist pop ugodaj, poletne melodije, duhovite tekstove i sto je u tom trenutku bilo najvaznije, jugoslovenski hit: "Dva Metra".
Spot u reziji legendarnog Milutina Petrovica je ucinio da Kristali postanu opsteprihvaceni gradski trend i potreba u posustaloj pop muzici devedesetih. Prvi album, uobicajeno nazvan po imenu grupe, izasao je 1994. kada su Kristali vec bili etablirani sa pregrst svirki iza sebe. Tiraz je vrlo brzo rasprodat, tako da danas ta debi kaseta predstavlja prilicno raritetno izdanje. Ono sto je ovu grupu odvajalo i odvaja od ostalih bendova istog ili slicnog opredeljenja je nenategnuta jednostavnost i lakoca u pravljenju najveceg "alhemicarskog trika" – pop pesme. Bendu se prikljucuju Milan Popovic na bas gitari (Gvozden konacno moze da se razmase svojim dugackim rukama i postane pravi frontmen) i Nenad Potje na trubi, tako da Kristali postaju kompletni sa autenticnim i vazda prepoznatljivim zvukom. Snimljen 1996. i izasao proleca 1997. album "Dolina Ljubavi" odlazi korak dalje od svog prethodnika. Poletno melanholican, ovaj album svojim optimizmom na drugu ruku, se i danas rado slusa sa nesmanjenim zadovoljstvom.
Sledi trogodisnji hijatus i parcijalne svirke, te Kristali prave jos jedno veliko spremanje. Gvozden prelazi na ritam gitaru, za bubnjeve seda Bojan Dmitrasinovic, a bas preuzima Aleksandar Sisic. Sa tako podmladenom ritam sekcijom, pred same oktobarske promene prosle godine, snimaju hit "Ustani kreni", u kojem se naslucuje novi vetar kreativnosti za jedini preostali beogradski pop sastav. Podrzani od strane navece nacionalne izdavacke kuce PGP RTS, preporodeni Kristali su u XXI vek usli sigurniji u sebe sa albumom na kome su itekako primetne promene. Zagazivsi u tridesete, kreativni motor Kristala, Gvozden-Markus pise deset zrelih, fokusiranih, i sto je najvaznije, odlicnih pop pesama koje konacno zavrsavaju na albumu "Sve sto dolazi". U rafiniranoj produkciji Mirka Vukomanovica "Sve sto dolazi" je fascinantna pop avantura koja traje tek nesto vise od pola sata, ali reafirmise beogradski svingerski duh. Izucivsi stvaralastvo najboljih hitmejkera gradske pop skole Kristali su snimili zreo, pitak album koji se bavi ljubavnim nedoumicama i zivotnim stranputicama uvijenim u jedinstveni i savrseni pop zvuk.
Vec na prvo slusanje kristalisu se "Menjam se" (prvi singl),"Sasvim sama", "Mona" i svakako "Moje srce". Dejan Gvozden zacudjujuce dobro i lako peva, dok leprsava gitara simpaticnog Zeljka Markusa svira do sada najbolje melodije grupe. "Sve sto dolazi" je album koji ce svakako obeleziti nastupajuce leto i vratiti duh ovoj pospanoj zemlji. Video spot za "Menjam se" (kao i prethodni "Ustani kreni") delo je mladog kreativnog tima Marko Djilas – Kosta Glusica, i sa ostatkom neverovatno zaraznih pesama na albumu "Sve sto dolazi", sigurno ce pokazati vernim obozavaocima, ali i novoj publici da su Kristali spremni da ponovo postanu najbolji pop bend Srbije. Danas se, moze sa ponosom reci da su Kristali vratili dignitet pop muzici u nasoj zemlji i ucinili da nam se stvari cine kristalnije, makar u duzini njihovih pesama.
www.kristali.com

2001;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.