Svetinja : Denis Lihejn

Svetinja : Denis Lihejn

Denis LihejnDenis-LihejnDenis Lihejn (1965), američki pisac, scenarista, producent i profesor kreativnog pisanja. Rodio se u Dorčesteru kraj Bostona, država Masačusets. Irskog je porekla. Diplomirao je kreativno pisanje na Internacionalnom univerzitetu u Majamiju, na Floridi. Pre nego što je započeo ozbiljnu spisateljsku karijeru, Lihejn je radio kao savetnik sa decom koja imaju mentalne probleme i zlostavljanom decom, bio je konobar, parkirao je automobile, bio vozač limuzina, radio je kao prodavac u knjižarama i utovarivač prikolica.
Za svoj prvi roman, Piće pre rata (prvi u seriji detektivskih romana sa istražiteljima Patrikom Kenzijem i Andželom Đenaro), 1995. godine je nagrađen nagradom Shamus, koja se dodeljuje najboljem debitantskom romanu. Ovi detektivski trileri doneli su mu veliki uspeh kod čitalačke publike, a potom je dospeo u sam književni vrh američke scene romanom Mistična reka. Četiri od devet romana koje je napisao bili su Njujork tajmsovi bestseleri. Po njegovim romanima Mistična reka i Gone, Baby, Gone snimljeni su filmovi nominovani za nagradu Oskar, dok je po knjizi Zatvoreno ostrvo snimljen film u režiji Martina Skorsezea.
Prilikom ekranizacije svojih romana, veoma mu je bitno da radi sa najboljima iz struke, što je dosad svakako bio slučaj – Klint Istvud (Mistična reka), Martin Skorseze (Zatvoreno ostrvo) – jer insistira na tome da se održi nit koju sadrži roman, da se ništa suštinski ne menja, dok detalje prepušta režiserima u koje ima poverenje. Na pitanje zašto je skoro svaki njegov roman tako filmičan, Lihejn bez skromnosti odgovara: „Čini mi se da su likovi iz mojih romana prosto stvoreni za film. Mračni su, intrigantni i stvarni, i predstavljaju izazov za svakog dobrog glumca.” I pored činjenice da je za televiziju pisao scenarija, ne usuđuje se da to radi sa svojim romanima jer smatra da bi to bilo isto kao kada biste kao lekar „operisali sopstveno dete”.
Lihejn je držao predavanja na temu kreativnog pisanja na nekoliko univerziteta, među kojima je i Harvard. Godine 2005, dodeljena mu je počasna diploma Ekerd fakulteta, a iste godine je imenovan i članom Saveta istog fakulteta. Dobio je i nagradu Džozef Konor, a počasni je član i prvog strukovnog bratstva komunikacionih umetnosti, Phi Alpha Tau na Emerson fakultetu u Bostonu, kojem pripadaju mnoge poznate ličnosti – pisci, glumci, režiseri. Kao scenarista je radio na seriji The Wire televizijskog kanala HBO, koju mnogi kritičari smatraju jednom od najbolji serija svih vremena.

2006; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 278 str.; 86-331-2763-6;