Taj mali bioskop u našim glavama : Mirjana Marinšek Nikolić

0
(0)

Taj mali bioskop u našim glavama : Mirjana Marinšek Nikolić

Mirjana Marinšek NikolićMirjana-Marinsek-NikolicMirjana Marinšek Nikolić je književnica i vizuelna umetnica.
Diplomirala je na Beogradskom univerzitetu, a studirala je umetnost i književnost, na Ohio University, SAD. Doktorirala je na matematici i informatici na Beogradskom univerzitetu. Piše za najpoznatije domaće i inostrane časopise iz književnosti i umetnosti. Njen književni opus obuhvata eseje, priče, putopise i romane.
Knjige proze: „Putogledi“ – knjiga ogleda, putopisa i priča (izdavač „Methaphysica”, Beograd, 2004), „Tri Fride“ – roman (izdavač „Svet knjige”, Beograd, 2006), „Tango za Evitu“ – roman (izdavač „Svet knjige”, Beograd, 2007), „Panonski triptih” – Ogledi o Dobroviću, Krleži, Vazareliju“ – eseji (izdavač „Čigoja”, Beograd, 2009), ”Snohvati o letenju” – eseji i priče (izdavač „Prometej”, Novi Sad, edicija „Draško i prijatelji”, 2011), „Taj mali bioskop u našim glavama“ – bildungs roman (izdavač „Prometej”, Novi Sad, 2012). Neke od njenih proza objavljene su i u domaćim i stranim antologijama priča.
Knjige su joj prevedene na nemački „Dieses kleine kino in unseren köpfen“, mađarski, kao i francuski jezik „Image parlant“ – (antologija eseja, u ediciji izdavača „La traductiere“, Pariz, 2013.), kao i „Les visages d`une imagination solitaire“ – (antologija eseja, edicija izdavača „Incertain Regard“, Pariz, 2013.)
Umetnički rad zasniva na crtežima, eksperimentalnom filmu i multimedijalnim projektima. Autorka je više likovnih dela: crteža, eksperimentalnih i video radova, kao i multimedijalnih književnolikovnih projekata. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, kao i na art festivalima, u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a i UKS-a. Živi i radi u Beogradu.

02.02.13 Večernje novosti 2012; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 95 str.; 978-86-515-0758-1;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu knjigu.