Tako mnogo nje : Piter Šeridan

Tako mnogo nje : Piter Šeridan

Piter ŠeridanPiter-SeridanPiter Šeridan je jedan od najznačajnijih savremenih irskih dramskih pisaca, pisac scenarija, glumac i filmski režiser. Skupa sa svojim bratom, režiserom Džimom Šeridanom, Piter Šeridan je pomogao u osnivanju dablinskog avangardnog pozorišta Project Arts Centre. Drame Pitera Šeridana se izvode u svim vodećim pozorištima, ukljućujući londonski Royal Court Theatre i dablinski Abbey Theatre. Za svoj dramski rad Šeridan je dobio brojne prestižne nagrade u Irskoj, uključujući Rooney Prize za irsku književnost i Abbey Theatre Bursary. Najpoznatije drame Pitera Šeridana su The Libery Suit, Emigrants, Dairy of a Hunger Strike i najnovija Finders Keepers iz 2004.
Iako nije toliko slavan kao njegov brat (koji je poznat po filmovima "U ime oca", "Moje levo stopalo", dobitnik Oskara), Piter Šeridan se takođe bavi filmom. Za kratki film "The Breakfast" dobio je Prix Arte Europe 1998. godine.
Piter Šeridan je odrastao u siromašnoj poridici sa sedmoro dece u severnom Dablinu, i prvi je gimanzijalac iz svoje srednje škole koji je primljen na univerzitet. Šeridanova dva memoara govore o dečaštvu u Dablinu: "44: Doublin Made Me" i "Forty-seven Roses", o njegovoj porodici, posebno o problematičnom braku njegovih roditelja.
Tako mnogo nje je Šeridanov prvi roman, koji je doživeo više izdanja od 2003. kada je prvi put objavljen. I njegova radnja je smeštena u Dablinu i u njemu se Šeridan bavi socijalnim temama.

pročitaj deo knjige pročitaj deo knjige
2006; latinica; 21 cm; 309 str.; 86-7818-016-1;